Orice evaluator autorizat poate apela la trei metode diferite, folosind date din piata, atunci cand stabileste valoare de piata a unei proprietati imobiliare:

Abordarea prin piata

Aceasta metoda se foloseste atunci cand evaluatorul detine informatii exacte, credibile, in ceea ce priveste tranzactii recente din piata de acelasi tip. Practic, evaluatorul va compara proprietati care au caracteristici asemanatoare si care au fost tranzactionate recent sau pentru care s-a facut o oferta financiara. Atunci cand proprietatile comparabile au caracteristici speciale sau nu exista suficiente date credibile, abordare prin piata nu poate fi folosita de catre evaluatorul autorizat.

Abordarea prin venit

Abordarea prin venit se poate realiza prin mai multe cai, acestea luand in calcul un venit care se realizeaza sau unul ce urmeaza a fi realizat. Daca spatiul ce urmeaza a fi achizitionat este folosit de proprietar, se ia in calcul costul pe care proprietarul l-ar suporta pentru a inchiria un spatiu asemanator.

In practica, evaluatorul verifica capacitatea pe care o are proprietatea pentru a genera venituri pe viitor. Aici exista doua metode ce pot fi utilizate, cea a capitalizarii directe si cea a fluxului numerar actualizat. Pe baza acestor venituri va fi estimata valoarea proprietatii.

Abordarea prin cost

Evaluatorul mai poate obtine o imagine asupra valorii actuale a proprietatii prin deducerea deprecierii cumulate. Atentie, acest principiu este diferit fata de amortizarea din contabilitate, avertizeaza pagina web www.evaluatori-imobiliari.net. Practic, din costul nou al constructiei evaluator va deduce deprecierea cumulata si va adauga valoarea estimata a terenului. In raportul unei evaluari realizate prin aceasta metoda vor fi incluse obligatoriu argumentele care au stat la baza estimarii deprecierii.

Cum trebuie sa procedezi pentru a afla valoarea corecta a unui imobil?

In urmatoarele randuri iti vom prezenta etapele pe care trebuie sa le pregatesti si documentele de care ai nevoie atunci cand doresti sa obtii un raport de evaluare autorizat din partea unui specialist.

Vei contacta un evaluator imobiliar, caruia trebuie sa ii oferi informatiile de baza despre tipul de imobil pentru care doresti o evaluare. De asemenea, trebuie sa mentionezi si scopul evaluarii, locul in care se afla proprietatea si toate informatiile de care va avea expertul nevoie.

Evaluatorul iti va face o oferta de pret in care va include durata de executie a raportului si traiful pe care il percepe.

Impreuna cu evaluatorul vei stabili o data si o ora la care acesta va realiza o vizita initiala la locatie. La aceasta intalnire evaluatorul va inspecta proprietatea, o activitate diferita fata de evaluarea proprietatii.

In final, pe baza datelor pe care le-a adunat din teren si a documentelor pe care i le pui la dispozitie, evaluatorul va analiza situatia si va incepe sa realizeze raportul de valuare imobiliara. Cand raportul este definitivat, acesta va fi prezentat clientului.

Ce documente vei avea nevoie pentru evaluarea imobilului?

Este obligatia solicitantului sa puna la dispozitia unui evaluator ANEVAR Calarasi orice fel de documente ii sunt solicitate. De obicei aceste documente sunt cam aceleasi, dar de la caz la caz poate fi nevoie si de unele mai speciale. Pentru apartamente vei avea nevoie cel putin de aceste acte:

  • Actele de proprietate;
  • Incheiere de intabulare;
  • Cadastru (releveu sau schita de apartament);
  • Copie carte de identitate solicitant.

Pe langa acestea, evaluatorul mai poate solicita si urmatoarele documente:

  • Plan de incadrare in zona;
  • Plan de amplasament si delimitare;
  • Extras de carte funciara pentru informare.

In functie de tipul de documente, s-ar putea sa fie necesar sa te adresezi agentului imobiliar sau dezvoltatorului imobiliar, de la caz la caz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *