In situatia in care ai nevoie de un credit pentru a construi sau cumpara ceva, lucrurile sunt mai complicate decat par. Bancile au reclame foarte atragatoare, dar de cele mai multe ori nu intelegi prea multe din acestea. Dupa ce iei creditul, ajungi sa platesti sume lunare foarte mari, iar costurile totale iti depasesc posibilitatile financiare.
Uite ce trebuie sa urmaresti atunci cand aplici la un credit imobiliar:
Tipul de credit
Programul Prima Casa – se adreseaza persoanelor care isi achizitioneaza o locuinta pentru prima data. Fata de alte credite, avansul si costurile totale sunt mult mai scazute, dar valoarea maxima este de doar 72.000 de euro. Una dintre conditiile de baza este ca nu poti vinde locuinte in primii 5 ani dupa achizitie. Trebuie sa te pregatesti cu rabdare, deoarece procedura de aprobare este una dificila si de lunga durata, iar fondurile se termina rapid. Pe piata romaneasca exista in jur de 15 banci la care poti apela pentru acest credit, informeaza platforma Evaluatori-imobiliari.net.
Creditele Imobiliare – costurile sunt mai ridicate decat in cazul creditului Prima Casa, iar pentru avans va trebui sa ai cel putin 15% din suma. Pe de alta parte, procedura este mult mai simpla si creditul se acorda rapid, fiind disponibil in permanenta. Exista un plafon maxim de creditare, dar acesta este diferit in functie de veniturile salarilare pe care le ai. De asemenea, exista peste 45 de institutii financiare de la care poti lua un astfel de imprumut.
Credite de Refinantare – atunci cand ai un credit, poti face o refinantare prin care sa rambursezi creditul anterior sau pur si simplu daca vrei o suma de bani suplimentara. Aici trebuie sa stii ca este obligatoriu ca valoarea garantiei imobiliare sa fie mai mare decat soldul curent al creditului.
Economisire-Creditare – creditele de economisire-creditare sunt foarte avantajoase în special atunci cand ai in vedere sa renovezi sau sa modernizezi o locuinta. In calitate de client, esti obligat sa economisesti pentru o perioada de cel putin 5 ani, iar apoi poti accesa un credit cu un nivel al dobanzii mult mai favorabil. Pe durata celor 5 ani statul iti ofera o prima, dar este important de mentionat ca in tara noastra gasesti acest credit doar la 3 institutii financiare.
Valoarea maxima a creditului si valuta in care il contractezi
Fiecare creditor stabileste singur valoarea maxima a tipurilor de credit pe care le pune la dispozitia clientilor, explica un evaluator de imobiliare din Craiova. Astfel, daca ai nevoie de o suma mai mare de bani, este posibil sa fie nevoie sa gasesti o banca care sa aiba un plafon cel putin egal cu cel pe care il doresti. Ia in considerare ca multi creditori includ in suma maxima acordata si nivelul dobanzilor.
In plus, tine minte ca fiecare institutie de credit stabileste si valuta in care ofera imprumuturile. De cele mai multe ori, creditele in valuta au dobanzi mai mici, dar cursul modificarile cursului valutar pot influenta in mod semnificativ rata pe care o vei plati. Pe de alta parte, creditele in lei sunt expuse altor riscuri, cum ar fi rata dobanzii. Dobanda de referinta este stabilita de BNR in functie de schimbarile politico-socio-economice, ceea ce inseamna ca dobanda ta poate varia foarte mult intr-un timp relativ scurt.