Notarul public este asimilat unui functionar public si are atributiile de a autentifica acte si documente juridice, de a elibera copii legalizate sau inscrisuri. Oricine are dreptul de a apela la serviciile unui notar public si ar trebui sa faca asta cand are nevoie.

Iata cateva aspecte importante pe care trebuie trebuie sa le ai in considerare cand alegi un notariat:

Sa fie cat mai aproape

Atunci cand apelezi la serviciile unui notar, in mod clar vei avea de facut foarte multe drumuri la biroul acestuia. Indiferent ca vorbim de un contract de vanzare-cumparare sau de servicii mai complexe. In acest sens, ar fi indicat ca notarul public sa fie cat mai aproape de locul de munca sau zona in care locuim. Relatia se poate dezvolta mult mai bine fata in fata decat prin telefon. Daca aveti un notar in zona care are o reputatie destul de buna, ar fi indicat sa nu mai pierdeti timpul cautand altul. De multe ori este suficient ca un singur act sa nu lipseasca, pentru a fi in situatia in care trebuie sa programati o noua vizita pentru semnarea documentelor.

Orarul de functionare

Cele mai multe persoane nu au un orar care sa le permita sa lipseasca de la locul de munca in timpul zilei. Astfel, daca biroul notarial se inchide in jurul orelor 17.00, va fi aproape imposibil sa beneficiati de serviciile unui notar public fara sa lipsiti de la munca. Ar fi indicat astfel sa optezi pentru un notariat cu program prelungit sau unul in care notarul este dispus sa astepte peste program pentru a va intalni in situatii urgente.

Amabilitatea angajatilor

Pe langa notar, intr-un birou de notar public vor exista inca o multime de alti angajati. Incepand de la secretara, pana la dactilografa sau alte persoane. Este foarte important ca toti acesti oameni sa fie amabili cu clientii si sa se poarte frumos. Politetea si amabilitatea sunt doua elemente cheie intr-un domeniu atat de sensibil si complicat.

Serviciile oferite

Unele birouri notariale ofera doar anumite tipuri de servicii, cele standard sau cele nisate. In general, pentru majoritatea problemelor vei avea nevoie de un pachet complet de diferite servicii notariale. Este important sa apelezi la un notar care sa iti faca o oferta buna de pret atunci cand alegi un pachet de servicii, cum ar fi: legalizarile, incheierea de contracte, mostenirile, eliberarea de duplicate, etc.

Onorariile practicate

Atunci cand mergi la un notar Piatra Neamt, trebuie sa te pregatesti pentru ca onorariile practicate nu sunt deloc mici in multe situatii. Chiar si asa, de multe ori ele sunt justificate si ai nevoie sa le platesti. Totusi, este bine sa te informezi cu atentie de la inceput asupra tarifelor, pentru a alege pachetul cel mai avantajos si pentru a face o comparatie intre preturile diverselor birouri notariale.

Recomandarile primite

Cel mai usor poti afla informatii despre reputatia unui notar pe baza informatiilor primite de la prieteni si membrii familiei. Acestea sunt cele mai bune recomandari, deoarece sunt sincere si dezineresate. In plus, poti compara recomandarile cu review-urile din mediul online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *