Cu siguranta ca fiecare dintre noi a avut la un moment dat un coleg de scoala care purta aparat dentar, din cauza unei anomalii la nivelul dintilor, iar acest lucru era de multe ori sursa de amuzament pentru cei din jur. Acest complex al danturii poate afecta pe termen lung imaginea de sine, siguranta sau capacitatea de a zambi larg si fericit. Multe persoane au dintii strambi sau incalecati, iar aceste anomalii se corecteaza pe parcursul mai multor ani, presupunand un efort solicitant si costuri destul de mari.

Ramura stomatologiei care vizeaza diagnosticarea anomaliilor dento-maxilare (abateri de la pozitia normala a dintilor, a maxilarelor si efectele lor asupra ocluziei sau muscaturii) poarta denumirea de ortodontie si provine de la cuvintele grecesti “orthos”, care inseamna drept sau corect si “odontes” care se vizeaza dintii. Aparat dental

Fiecare problema a danturii din aceasta arie este caracterizata de modificari privind pozitia maxilarelor in cele trei planuri sau modificari ale pozitiei dintilor. Astfel, unii au dintii fie prea inghesuiti, fie strambi sau maxilarul ori mandibula sunt mai proeminente, ceea ce poate duce la o muscatura inegala. Mai mult, in cazul in care nu exista spatii intre dinti sau daca acestia sunt strambi, exista riscul formarii unei placi bacteriene si implicit al cariilor.

Prin urmare, o periuta de dinti nu poate patrunde in spatiile interdentare pentru a efectua o igiena orala completa si corecta afectand sanatatea dintilor. In plus, atunci cand muscatura este inegala, muschii si articulatiile mandibulei sunt suprasolicitati, iar in unele cazuri, persoanele cu astfel de probleme au dureri de cap. Din fericire, purtarea unui aparat dentar potrivit recomandat de medicul ortodont poate indrepta o anomalie a dintilor asigurandu-ne un zambet seducator si demn de toata admiratia celor din jur.

Aparatul dentar trebuie privit ca o solutie miraculoasa menita sa vina in ajutorul celor cu astfel de probleme la nivelul danturii. Defectele danturii se pot corecta mult mai usor la copii, pentru ca oasele au o mobilitate mult mai mare permitand dintilor sa revina la o pozitie corecta. Aparatul dentar insa poate fi implementat chiar si in adolescenta sau la maturitate daca medicul considera ca este necesara o alta interventie de acest gen.

Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la rezultatele purtarii unui astfel de aparat la o varsta mai inaintata deoarece dintii pot fi miscati usor in alveolele gingivale pe toata durata vietii schimband pozitia danturii. Astfel, nu varsta este un element de referinta atunci cand ne hotaram sa purtam un aparat dentar, ci integritatea danturii. De obicei, este indicat sa nu existe niciun dinte lipsa, acest lucru ingreunand corectarea dintilor din cauza formarii spatiilor interdentare mult prea mari. Rezultate aparat dental

Desi purtarea unui astfel de aparat poate starni chicote si rasete de la cei din jur, acesta va poate rezolva pozitia incorecta a dintilor pentru a va recapata zambetul, increderea si stima de sine. Medicul ortodont va poate recomanda cel mai potrivit aparat dentar pentru problema cu care va confruntati, insa numai dupa o investigatie amanuntita la nivelul cavitatii bucale.

In functie de diagnostic, medicul ortodont poate recomanda aparatele metalice sau ceramice fixe, mobile sau chiar unele invizibile, insa acestora le vom acorda mai multa atentie in articolele viitoare. Ceea ce trebuie sa aveti in vedere este ca purtarea aparatului dentar poate crea un anumit disconfort, mai ales in primele saptamani de la aplicare. Astfel, va recomandam sa mentineti o legatura permanenta cu medicul ales pentru a-i semnala orice problema aparuta pe timpul tratamentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *