Tot mai frecvent, in ultima perioada, inafara concediilor efectuate in Romania, romanii prefera sa isi petreaca vacantele si concediile in alte tari. Intrucat au preferinte din ce in ce mai diversificate, pachetele turistice oferite clientilor au cunoscut si ele o varietate din ce in ce mai mare, acoperind o arie cat mai mare de destinatii.

Cu toate ca ar putea parea un lucru banal, alegerea locului unde sa isi petreaca sejurul poate fi destul de complicata pentru turistul obisnuit. In afara faptului ca trebuie sa se decida locul cel mai bun in care urmeaza sa se efectueze sejurul, turistul si familia acestuia trebuie sa aleaga si modul de a ajunge in acel loc, felul cazarii, modul de a lua masa si tot ce mai este necesar sa se opteze in cadrul acelui pachet turistic. Daca se doreste insa o simplificare a vietii in acest domeniu, e mult mai elegant sa se faca apel la o agentie de turism, care poate sa-si consilieze clientii si sa inlesneasca alegerea pachetului de servicii turistice pentru a acoperi cat mai multe dintre dorintele turistului.

Aceste agentii turistice au la indemana experienta proprie si o baza de date impresionanta ca o consecinta directa a colaborarii cu alti operatori de turism de talie nationala ori internationala, in care se pot gasi informatii importante la care persoanele obisnuite aflate inafara sistemului nu au acces, agentia fiind mijlocitorul direct intre turistul de rand si furnizorii de servicii turistice (transportatori auto, aerieni sau de alt tip, serviciile de cazare, de alimentatie etc).

A cumpara niste pachete turistice prin intermediul agentiilor de turism are multe si variate avantaje, greu de trecut cu vederea. Incepand cu consilierea clientilor indecisi asupra destinatiei, agentul de turism mai poate sa-l ajute, economisindu-i din timpul de alegere, cu sfaturi si informatii privind bagajul, diversele avertismente de calatorie sau cursul local de schimb. Poate exista inclusiv situatia ca agentul sa fi avut experiente personale cu privire la destinatia promovata, fiind unul dintre cei care au avut prilejul sa calatoreasca anterior in zona respectiva, fiind astfel o sursa de informatie directa in ce priveste programul transportului local, al diverselor magazine ori restaurante si feluritele preturi ori anumite locuri care pot fi periculoase.

Planificarea pe cont propriu a unei excursii ori sejur, cumpararea separata a ofertelor de cazare, de transport si de masa) precum si documentarea privind obiectivele turistice inseamna stres suplimentar si timp pierdut pe net ori cautand prin carti si reviste de specialitate.

 

Un pret mai redus se numara printre alte avantaje deosebite in cazul apelarii la o agentie de turism, cu deosebire in situatia in care optati pentru o varianta all inclusive, pentru ca pachetul de servicii turistice a fost gandit la modul en gross, ceea ce permite scaderea tarifelor comparativ cu cele deja afisate ori oferite direct turistului.

O siguranta mai mare pentru turist o reprezinta incheierea contractului de comercializare a pachetelor de servicii turistice cu agentia de turism. Astfel, clientul beneficiaza de toate documentele de calatorie necesare, fiindu-i mai facil ca sa rezolve orice problema survenita apeland direct la agentul sau de turism, in loc sa se targuiasca individual cu hotelul, restaurantul sau mijlocul de transport dorit. Exista inclusiv asigurarea ca, in cazul in care apare insolventa ori falimentul agentului de turism, se pot cere despagubiri, functie de clauzele contractuale prevazute.

Si pentru ca a venit vorba despre asigurari, se poate incheia o asigurare medicala si o asigurare storno, la cumpararea unui pachet de optiuni de la agentul de turism, clientul putand beneficia de acoperirea eventualelor pierderi suferite in urma anularii calatoriei din cauza unor intamplari neprevazute, ceea ce ii permite rambursarea sumei platite.

Agentul de turism poate face intermedierea obtinerii de vize si poate oferi serviciile unui ghid specializat sau insotitor de grup care are responsabilitatea sigurantei turistilor si a bunei desfasurari a calatoriei.

Pe scurt, cumparand un pachet turistic de la agentii specializate, turistul obtine toata gama de servicii, preturi mai mici, posibilitatea platilor in rate, inchirieri de autovehicule, diverse excursii locale in oras si prin imprejurimi, rezervari de bilete la cinematografe, la teatre, la mijloace de transport s.a.m.d.), siguranta, se salveaza timp si nervi si se poate calcula cu aproximatie suma de care trebuie sa se dispuna in vederea efectuarii sejurului chiar din clipa cumpararii sale, fara depistarea ulterioara de costuri ascunse care dezechilibreaza bugetul platindu-le la destinatie. Iar bomboana de pe tort este faptul ca agentiile specializate informeaza clientul cu ofertele cele mai bune de early booking, last minute si alte discount-uri si oferte speciale lansate pe piata, dandu-i acestuia ocazia sa opteze pentru cele mai bune variante de petrecere a vacantei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *